BOERDERIJ XXL

Photography by Alexander van Berge

Project by STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR (interieur en styling) en Zecc Architects (exterieur en interieur)

De tafel, een ontwerp van interieurontwerper Jeroen van Zwetselaar, is op maat gemaakt door Jesse Sanderson van WSTCK. Hier omheen staan kuipjes van Charles en Ray Eames (Vitra), die door Workshop of Wonders werden gestoffeerd. Erboven hangen lampen van Bocci, elk met een eigen aansluiting in het plafond.

Interview met Jeroen van Zwetselaar over het project:

‘Ik kijk naar de ziel van het huis en die van de bewoners,’ zegt Jeroen van Zwetselaar van STUDIO JEROEN VAN ZWETSELAAR. ‘De kleuren die ik gebruik haal ik soms letterlijk uit de omgeving. Deze grote boerderij staat in de polder, waar de luchten prachtig, soms dreigend grijs kunnen zijn. Die luchten hebben mij geïnspireerd, net als de akkers en maïsvelden, dus heb ik veel natuurtinten gekozen.’

De interieurontwerper loopt door het enorme huis dat hij van meubels, lampen, kunst en accessoires voorzag, een voormalige melkveehouder in het landelijke gebied bij Utrecht. ‘De boerder is door Bart Kellerhuis van Zecc Architecten getransformeerd in een spectaculaire woonboerderij. Dwars door het huis is een nieuw houten volume aangebracht. Alle bij gebouwen, schuren en opstallen op het 2,5 hectare tellende perceel zijn gesloopt. Het pand staat daardoor vrij in het landschap, waardoor het in alle richtingen vrij uitzicht heeft. Samen met Bart heb ik de interieurarchitectuur uitgewerkt. Mijn taak was onder meer om warmte aan het interieur te geven door in de binnenruimte levendige en onderscheidende materialen te gebruiken, en het lichtplan te ontwerpen.’

De nieuwe uitbreiding doorsnijdt de boerderij op de plek van de voormalige ‘brandmuur’, de scheiding tussen de vroegere woning en de stal. In het voormalige voorhuis, waarvan de indeling grotendeels ongewijzigd bleef, kwamen de kinderkamers, een werkkamer, een fitnessruimte en een herenkamer met gastenverblijf. Het achterhuis, de voormalige deel, omvat nu de woonkamer en de keuken op de begane grond en het ouderlijk domein op de verdieping. Die etage is maar gedeeltelijk bevloerd, om de enorme afmetingen van de voormalige stal zichtbaar te laten. Door die openheid ontstond er een mooie, ruimtelijke wisselwerking tussen boven en beneden, tussen interieur en exterieur.

Bank Groundpiece is een ontwerp van Antonio Citterio voor Flexform. De kussens zijn gemaakt door FemHome, naar ontwerp van Jeroen van Zwetselaar. Links hangt een keramieken speaker van Francesco Pellisari voor Nac Sound. Foto Iris is een werk van Maarten Schröder. In de balken gefreesd: spots Buschfeld van Flos. Achter in de ruimte staat een vintage fauteuil van Arne Norell.

Vintage kelim van Rozenkelim, bolvaasjes Exhale van Catie Newall (wdstck), open haard van Bellfires.

De oude balken en gebinten geven veel sfeer aan de voormalige deel, die werd voorzien van een antraciet- kleurige betonvloer. De maatkeuken bestaat onder meer uit een vijf meter lang eiland van zwart marmer. Erboven zweeft een witte plaat die voor elk moment het juiste licht geeft. Op het antieke schrijftafeltje staan twee werken uit de serie Regisseurs van Maurice Braspenning.

Oud en nieuw

‘In het centrale gedeelte ontmoet de boerderij het nieuwe houten gedeelte. Hier zijn de entree en een oranjerie aangelegd. De sfeer van buiten komt binnen dankzij de klinkers op de vloer, de grote stalen puien en überhaupt het verleggen van de grens tussen binnen en buiten.’ In deze open tussenruimte zitten een elegante trap en een hangende brug die het voorhuis met het achterhuis verbindt, naar ontwerp van Bart Kellerhuis. ‘Dankzij materialen als hout, beton en staal is er een verscheidenheid aan sferen. Details die je soms misschien niet meteen ziet, maar die je op de een of andere manier wel aanvoelt, doordat er zo veel energie in is gestoken.

Het stucwerk in de centrale ruimte bijvoorbeeld bestaat uit drie lagen, de eerste uit de tijd dat de boerderij werd gebouwd, de volgende laag is opgebracht volgens een techniek van net na de oorlog en de bovenste laag is de huidige manier van stuken.’ Ook aan het lichtplan is veel aandacht besteed. ‘Van ragfijne spots met indirect licht tot antieke lampen: samen vertellen ze een lichtverhaal. In de hal bijvoorbeeld hangt de Artichoke, een vintage exemplaar. Op de vide zie je juist strakke kokers met een verdiepte, warme lichtbron. En langs de trap zijn de vintage-ogende bolle wandlampen van Flos gemonteerd. Er is op veel plekken gebruik gemaakt van indirect licht.’

In de hal liggen klinkers op de vloer; een sterk contrast met de strakke architectonische lijnen van de trap. Hang- lamp Artichoke is een ontwerp van Poul Henningsen voor Louis Poulsen, het vintage dressoir is van Arne Vodder, buitenbank Canisto van Workshop of Wonders.

Drie lagen stuc

De muren in de centrale ruimte hebben drie lagen stuukwerk, iedere volgens een techniek uit een ander decennium. Zo ontstaat een zeer subtiele gelaagdheid, die een terugkerend element is in de ontwerpen van Van Zwetselaar.

‘Ik houd ervan het verstrijken van de jaren te laten zien, op verschillende manieren.’

Kunst boven dressoir is van: Geert Kollau

Binnen – buiten

Soms wordt je blik vanuit een ruimte als het ware naar buiten gezogen door een ragfijne glazen afscheiding. Op andere plekken wordt een inpandige buitenruimte gecreëerd onder de kap van de boerderij.

De bijna overal doorlopende betonvloer is een van de verbindende factoren in het interieur, zoals hier in de badkamer. Het bad is van Cocoon. Op het vintage krukje staat vaas Atlas, een werk van Amba Molly.

Per ruimte is de sfeer anders, zonder dat de samenhang verloren gaat. Er is veel gekozen voor mooie basale materialen, zoals steen en eikenhout. Het eiken sluit aan bij de kapconstructie van de boerderij. Het vijf meter lange keukenblok is gemaakt van zwart marmer en er zijn behangsoorten toegepast die een vergelijkbare structuur hebben als de traditionele rieten kappen. ‘En steeds stond de wisselwerking tussen binnen en buiten centraal.’

Het behang komt van Élitis, de twee wandlampjes zijn vintage, de sprei is van FemHome; de door Jeroen ontworpen kussens komen van dezelfde maker.

 

Losse stijl

Het zijn dergelijke details die het werk van Jeroen kenmerken. Hij heeft een losse stijl, die op het eerste oog wellicht nonchalant overkomt. Toch is overal goed over nagedacht. ‘In mijn werk horen imperfecties. Als je met een bestaand huis werkt, moet je er niet voor schromen de geschiedenis te laten zien. Het is soms zoals het is,’ vertelt de Santpoorter, wiens werk in woonbladen van over de hele wereld te zien is geweest, tot Zuid-Korea aan toe. ‘Kijk naar de schil van het huis,’ tipt Jeroen over hoe je je eigen huis het best aanpakt. ‘Laat los wat er ooit qua indeling is bepaald, en geef er je eigen invulling aan. Dat hoeft niet te betekenen dat je de mooie aspecten ook wegdoet, integendeel. De waarde die er is, moet je juist goed laten zien. Maar dat hoeft niet op de traditionele manier. Kijk ook naar een logische routing. En denk goed na over hoe je leeft en hoe je het huis gebruikt. Wie weet zit de wc wel net op de plek met het mooiste uitzicht, of de meeste zon. Verplaats dan gerust de wc om die hoek veel beter te benutten.

Wat ik ook bedenk: het allerbelangrijkst is dat de bewoners zich er goed bij voelen. Mijn doelin al mijn ontwerpen is mensen thuis te laten komen bij zichzelf.’

Dit project is gepubliceerd in het Eigen Huis & Interieur magazine van januari 2017. Je vindt het 13 pagina’s tellende artikel HIER

Ook staan we met dit project op de cover van de ELLE DECOR BRAZIL.


WORK IN PROGRESS! 2014-2016

We werken op het moment in nauwe samenwerking met Zecc Architecten hard aan een groots interieurplan van een nader te noemen project.

Inmiddels kunnen we al meer van het ontwerp laten zien, dus dat doen we dan ook graag!

Hieronder de start van de bouw van boerderij XXL… van oude melkveehouderij tot familiehuis:

ZW6_boerderij_interieur_architectuur_jeroen_van_zwetselaar_01

ZW6_boerderij_interieur_architectuur_jeroen_van_zwetselaar_02

Project_Woonboerderij_ZW6_Jeroen_van_Zwetselaar

 

BACK